Bumerang

17 Ağustos 2014 Pazar

Barış Kartalı projesinde üçüncü uçak ne zaman teslim edilecek?

Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı Barış Kartalı projesinin üçüncü uçağı da teslim edilmeye hazırlanıyor.
Muhammet METİN/Kokpit.aero
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın keşif, gözetleme ve komuta kontrol ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı tedarik projesi (Barış Kartalı) kapsamında üretilen ve test uçuşları devam eden üçüncü uçak Eylül 2014'de Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor. Toplam 4 uçak alımını öngören ve ‘Barış Kartalı’ adı verilen projede, yedi yıllık gecikmenin ardından ilk uçak şubat, ikincisi de mayısta Türkiye’ye teslim edilmişti. Son uçak ise 2015’in ilk yarısında verilecek.
Gövdesi üzerinde 380 kilometre menzile sahip Northrop Grumman'in radarını taşıyan uçak, 1 metre kanat açıklığına sahip İnsansız Hava Araçlarını tespit edebiliyor. HİK uçağı, sivil 737 ailesinin 700 serisinden geliştirildi. Barış Kartalı Projesi’nde Türk şirketlerinin 576 milyon TL iş payı bulunuyor.
Barış Kartalı havadan erken ihbar uçakları 100’den fazla yer radarının kapasitesini coğrafi engellere takılmadan gerçekleştirebiliyor ve yer radarlarının olası arızaları durumunda yedekleme niteliği bulunuyor. Proje kapsamında Türkiye’nin toplam yükümlülüğünün 1.5 milyar dolar olduğu belirtilmişti.
KUZEY VE GÜNEY GÖREVDE
Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilen Kuzey ve Güney Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçakları, hem Karadeniz hem de Suriye sınırına yakın bölgede üzerinde devriye uçuşları yapıyor. Uçaklar, Konya’da kurulan 131’nci Filo’da görev yapıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder