Bumerang

21 Ağustos 2014 Perşembe

Bu tasarım Türkiye’de yapılamaz mı?

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM), Kurtarılabilir Hava Atış Hedefleri Tedarik Projesi adı altında bir alım için düğmeye bastı. Yeniden kullanılabilir uçan hedef için neden yerli imkânlar düşünülmüyor?
Uçaksavar yani hava savunma birimlerinin eğitimleri için gerçek uçakları simüle eden uçan hedefler büyük önem taşıyor. SSM, 2 Haziran’da Kurtarılabilir Hava Atış Hedefleri Tedarik Projesi için ihale açtı.
Hazır alım olarak düşünülen projede, 4 adet hızlı hava atış hedefi, 2 adet yer kontrol istasyonu, 2 fırlatma sistemi, görev teçhizatı, yer destek ekipmanları satın alınacak. Hava Kuvvetleri tarafından kullanılacak bu sistemler, alınması planlanan hava savunma füzelerinin test atışlarında kullanılacak. İnsansız sistemler, uzun menzilli seyir füzelerini taklit edebilecek.
İhalenin açılmasının ardından Teklife Çağrı Dosyasını alan şirketler ise şöyle oldu:
1. Composite Engineering Inc. (CEi)
2. İPA Elektronik Bilişim Teknolojisi Enerji ve Savunma Sanayi Dış Tic. Ltd. Şti
3. Ortadoğu Mühendislik İnşaat Savunma Teknolojileri Sanayi Yazılım ve Tic. A.Ş.
4. Selex ES S.p.A şirketleri aldı.
Yerli şirketlerden ise TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii. A.Ş. ve Vestel Savunma Sanayi A.Ş. projeyle ilgilendi. Teklife Çağrı Dosyaları aldılar.
19 Ağustos itibari ile de SSM, teklif verme süre uzatımına gitti. Şirketler tekliflerini 11 Eylül saat 16:00’ya kadar teslim edebilecek.
NEDEN BİZ YAPMIYORUZ?
TAI, Turna adı verdiği projeyle uzun yıllar önce bu pazara girdi. İnsansız Hava Aracı olan sistem, halen Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştiriliyor. TAI’nin ‘Şimşek’ adı verilen jet motorlu hedef uçak projesi de var. Hızla büyüyen bu bölüm, gelecekte ayrı bir yapılanmaya gidebilecek kabiliyete sahip.
Yani tasarım ve imalatın yanı sıra birliklere eğitim veren, araçlara bakım yapan hatta bunu dost ve müttefik kuvvetlere de hizmet olarak satan bir birim…
TAI ciddi bir büyeme içinde. Bu projeler ufak görülüyorsa, Türkiye’de hızla gelişen örneğin teklif de alan Vestel, Kale-Baykar gibi gruplara bu proje neden verilmiyor?

Kaynak: www.kokpit.aero

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder