Bumerang

17 Ağustos 2014 Pazar

İlk güdümlü füzeyi kim yaptı?

İlk IR olarak adlandırılan kızılötesi güdümlü füze AIM-4 Falcon'du. Bu füze nasıl tasarlandı? Türkiye'de bu füze nasıl kullanıldı?
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından hava-hava füzeleri, avcı uçaklarının ana silahlarından biri oldu.
AIM-9 Sidewinder [Çıngıraklı Yılan]'ın atası sayılan seri üretime geçmiş ve IR güdümlü ilk başarılı füze diyebileceğimiz AIM-4 Falcon'du. GAR-1 olarak adlandırılan füze,  Dr. William B. MCLEAN isimli bir bilim insanının ABD'nde kendi garajında yaptığı deneyler sonucu ortaya çıktı.
Uçakların motorlarında oluşan ısıyı fark eden ve izleyen bir düzenek icat eden MCLEAN'nın bulduğu detektör, gördüğü bölgede elektromanyetik spektrumda oluşan kısa dalga bölgesinin kızıl ötesi radyasyon ışınlarının emisyonlarını tespit ediyordu. Bir başka deyişle bulduğu güdüm sistemi o bölgenin ısısını tespit edip, füzeyi ısı kaynağına yönlendiriyordu.

F-102'LERİN ANA SİLAHI
ABD, Sovyetler Birliği'nden gelecek stratejik bombardıman uçaklarını vurmak üzere gövde içinde füzelerini taşıyabilen F-102 adında bir avcı uçağı geliştirmişti. AIM-4 Falcon, F-102'lerin ana silahıydı.
Bu uçak, 1960'ların sonunda Türk Hava Kuvvetleri'nin de envanterine girmişti. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk F-102'leri havalanmış, Ege'de Yunan F-5'leri ile yaptıkları dog fight sırasında Türk F-102'si AIM-4 füzesi atmıştı...

Kaynak: Kokpit.aero


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder