Bumerang

25 Ağustos 2014 Pazartesi

Çin, ABD donanmasına ait karakol uçağını taciz etti

Çin Hava Kuvvetlerine  ait savaş uçağı uluslararası hava sahasında uçuş gerçekleştiren ABD donanmasına bağlı P-8 Poseidon Deniz Karakol uçağını taciz etti.
Muhammet METİN/Kokpit.aero
ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "silahlı bir Çin savaş uçağının 19 Ağustos'ta rutin devriye görevi yürüten Amerikan donanmasına ait P-8 Poseidon tipi keşif uçağının tehlikeli şekilde taciz ettiğini" bildirdi.
Olay uluslararası hava sahasında Hainan Adası'nın yaklaşık 215 kilometre doğusunda meydana geldi.
Çin uçağının P-8 Posedion deniz karakol uçağına 30 feet (9 metre civarı) kadar yaklaştığı belirtildi.

ABD'NİN DENİZDEKİ GÖZLERİ
Amerikan Donanması için geliştirilen P-8 Poseidon Deniz Karakol/Denizaltı Savunma Harbi görevlerinde kullanılıyor. Boeing 737 üzerinden geliştirilen uçak teslim edildikten hemen sonra aktif olarak görev uçuşuna başladı. Lockheed Martin tarafından üretilen ve 1960'ladan bugüne ABD donanmasında görev yapan P-3 Orion'ların yerini alacak olan P-8 Poseidon uçaklarından 2014 sonuna kadar 7 adet daha teslim edilmesi planlanıyor.
Bunun yanında ABD donanması uçak üzerinde çeşitli iyileştirmeler ve testlere de devam ediyor. Aralık 2013'de  ABD deniz kuvvetlerine teslim edilen ilk P-8A Japonya'da aktif olarak kullanılıyor. 
AVUSTRALYA VE HİNDİSTAN POSEİDON DEDİ
P-8 Poseidon (Yunan mitolojisinde deniz tanrısı) ilk uçuşunu 25 Nisan 2009 yılında gerçekleştirdi. Boeing firmasının ana yükleniciliği altında devam eden projede Northrop Grumman, kızılötesi karşı tedbir ile elektronik destek sistemleri, Raytheon SIGINT ekipmanı ile ana görev sistemi olan AN/APY-10 'nun geliştirilmesi ve üretiminden sorumludur. Hindistan TU-142, Avustralya Hava Kuvvetleri ise AP-3C uçaklarının yerine Posedion uçağını tercih etti.
P-8A Poseidon’un mühimmat yelpazesinde torpidolar, sualtı bombaları ve güdümlü anti-gemi füzeleri de bulunuyor.
Teknik Özellikler:
Mürettebat: 9
Azami Kalkış Ağırlığı: 79.000 kg
Azami Hız: 907 km
Seyir Hızı: 789 km
Menzil: 5450 km

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder