Bumerang

19 Temmuz 2014 Cumartesi

ASELSAN Muhafız Basra Körfezi'nde göz açtırmayacak

Yonca-Onuk Tersanesi tarafından Katar Emirliği Deniz Kuvvetleri için inşa edilen ve sınıfının ilk gemisi olan İleri Kompozit ONUK MRTP34 THAT ASSUARY (Q-31) Yüksek Hızlı Hücumbotu törenle teslim edildi. THAT ASSUARY’nin üzerinde ASELSAN tarafından geliştirilen MUHAFIZ 30 mm uzaktan komutalı top sistemi bulunuyor.

30 mm Stabilize Top (MUHAFIZ) Sistemi, ASELSAN’ın savaş gemilerinde, karakol botlarında, sahil güvenlik botla­rında ve çıkartma gemilerinde kullanılmak üzere geliştirdiği Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri ailesinin en yeni üyesidir. MU­HAFIZ Sistemi çift yönlü mühimmat bes­leme yeteneğine sahip olup aynı anda iki farklı cins mühimmat kullanılabilmektedir. ASELSAN’ın 30mm MUHAFIZ sistemi, Termal Kamera, Gündüz Görüş Kamerası ve Laser Mesafe Bulucudan oluşan enteg­re elektro-optik görüş sisteminin yan ve yükseliş eksenlerinde toptan bağımsız ha­reket ve stabilizasyon yeteneğine sahiptir. Hassas Stabilize Yönlendirici (HSY) olarak isimlendirilen elektro-optik görüş sistemi, uzak mesafeye isabetli atış yapabilmek için silaha uygulanan balistik düzeltme es­nasında dahi hedefin görüş alanında kal­masını sağlamaktadır. HSY ile kullanıcının topu hedefe yönlendirmeden çevre gö­zetlemesi ve hedef tespiti yapmasına imkân sunulmaktadır.


HAREKET HALİNDE YÜKSEK İSABET

MUHAFIZ Sisteminde, op­tik görüş ve silah nişan hattı, sistemin monte edildiği platformun hare­ketlerinden etkilenmeden hedef üzerinde kalabil­mesi için ayrı ayrı stabilize edilmiştir. Gece ve olumsuz görüş şartlarında çıplak gözle gö­rülemeyen hedeflerin tespit edilmesi, he­deflerin otomatik olarak tanınması, takip edilmesi ve bu hedeflere atış yapılabilmesi mümkün kılınmıştır. Sistem, otomatik he­def takip ve balistik hesaplama yetene­ğine de sahip olup üzerine yerleştirilmiş olduğu platform veya hedef hareket halin­deyken isabet oranı yüksek atışlar yapa­bilmektedir.

KARŞI ATEŞE MARUZ KALMADAN ETKİN KULLANIM
Sistem ergonomik Kumanda Birimi ile uzaktan kolay bir şekilde kullanılabilmek­tedir. Uzaktan kumanda edilebilme özelliği sayesinde nişancı, karşı ateşe maruz kal­madan silahı etkin bir şekilde kullanabil­mektedir. Sistemde güvenli kullanım için atışa ve harekete yasak sektörlerin tanım­lanabilmesi özelliği bulunmaktadır.
Taret yan ve yükseliş eksenleri açı bil­gileri, elektro optik birimlerin görüş açıla­rı, kalan mermi sayısı, sistemin çalışma modu bilgileri, arıza/uyarı sembolleri gibi kullanıcının sistemi kolay ve etkin bir şekil­de kullanabilmesi için gerekli bütün bilgiler kumanda biriminin LCD ekranında görün­tülenmektedir.


TAŞINABİLİR BAKIM SİSTEMİ

MUHAFIZ Sistemi’nin sahada test edilebilmesi için Taşınabilir Bakım Siste­mi (TBS) geliştirilmiştir. TBS yardımıyla sistemin operasyonel kullanımı sırasında oluşabilecek arızaların kaynağı Hatta De­ğiştirilebilir Birim (HDB) seviyesine indir­genebilmektedir.
indir­genebilmektedir. Arızalı birimin değiştirilmesiyle sis­tem operasyonel kullanımına devam edilebilmektedir. Taşınabilir Bakım Sistemi tasarım yaklaşımı, test edilecek sistemin hata kaynaklarının tespit edilip, oluşma yoğunluklarına göre analiz edilmesiyle başlamaktadır. Sistemin test amaçlı eri­şilebilir noktalarından elde edilen veriler, hata kaynakları analizi ışığında değerlen­dirilmektedir. Sistem üzerindeki arızanın hızlı bir şekilde tespit edilmesi ve gideril­mesi, sistemin aktif kullanılabilirliğini art­tırmaktadır. TBS, güncel test donanım ve test yazılım teknolojilerini içerecek şekilde bilgisayar kontrollü olarak tasarlanmıştır. Ayrıca tasarım sırasında kolay taşınabilir­lik ve askeri standartlara uyumluluk göz önünde bulundurulmuştur.

Üretilen ilk MUHAFIZ Sistemi, Yon­ca-Onuk Tersanesi tarafından üretilen MRTP34 botuna entegre edilmiş ve atışlı deniz testleri Karadeniz’de başarıyla ya­pılmıştır. Zorlu deniz koşullarında gerçek­leştirilen atışlı testlerde hedeflenen yüksek vuruş performansına ulaşılmıştır. MRTP34 botu 0-40 knot hızla hareket halindeyken gerçekleştirilen testlerde yüksek stabili­zasyon, hedef takip ve atış isabet perfor­mansı elde edilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder