Bumerang

11 Temmuz 2014 Cuma

İsrail’in kör eden gözleri: Eitam Elektronik Harp ve Destek uçağı

İsrail Hava Kuvvetleri'nin Eitam Elektronik Harp ve Destek uçakları hangi özelliklere sahip? Kamuoyu hangi operasyonla adını duydu? 

Muhammet METİN/Kokpit.aero
İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakların 6 Eylül 2007'de Suriye’nin Deir El Zor kentindeki El Kibar tesislerine karşı düzenlediği ve Meyve Bahçesi Hava Operasyonu olarak adlandırdığı bombalamada Suriye ordusunun  radar sistemlerini kör etmesiyle gündeme gelen Eitam Elektronik Harp ve Destek uçakları İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli hava sistemleri arasında gösteriliyor.
İSRAİL'Lİ FİRMALAR GELİŞTİRDİ
İsrail Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine 2007 yılında dahil olan Eitam Elektronik Harp ve Destek uçakları havadan erken ikazın yanında taktik gözlem, yer hedeflerinin belirlenmesi  ve istihbarat toplanması görevlerini yerine getiriyor. Gulfstream G550 uçağına entegre edilen IAI EL/M-2085  havadan erken ikaz ve komuta radarı Elta Elektronik ve IAI firmalarının ortaklığıyla geliştirildi.

185 KM ALANI TARAYABİLİYOR

Nevatim 122.filo komutanlığı bünyesinde görev yapan uçağın gövdesinin her iki yanında 2 L-bant antenleri,burun ve kuyruk kısmında ise 2 S-bant antenleri ile donatıldı. L-bandında çalışan IAI EL/M-2085  radarı, AESA ve aktif faz atlama modunda kullanılabiliyor. Üzerindeki S band radar sayesinde 185 kilometre çapındaki alanı 360 derece tarayabiliyor. 6 adet  radar operatörü ile idare edilebilen Eitam, 2 ile 4  saniye arasında hedef verilerini otomatik olarak güncelliyor. Çift motorlu, uzun menzilli Gulfstream G550'ler 41 bin feet yani 12 bin 500 metre irtifaya çıkabiliyor.

İsrail Hava Kuvvetleri bünyesinde 3 adet Eitam uçağı görev yapıyor. Bunun yanında Singapur Hava Kuvvetleri de Eitam Elektronik Harp ve Destek uçaklarından 4 adet satın aldı.

                                  Facebook sayfamızı beğenmek için tıklayınız... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder