Bumerang

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Kara Kuvvetleri Poyraz mühimmat aracı ile Fırtına gibi esecek

T-155 Kundağı Motorlu Fırtına Obüs sistemlerinin sahip oldukları üstün ateş gücünden kesintisiz faydalanabilmek için ihtiyaç duyulan mühimmatı yükleyebilecek aracın yurtiçi imkanlar kullanılarak üretilmesi amacıyla T-155 Fırtına Obüsleri için Mühimmat Aracı Projesi 2009 yılında başlatıldı.

Muhammet METİN
Biri prototip 70’i ise seri üretim olmak üzere toplam 71 Mühimmat İkmal Aracı’nın 1’inci ABMK tesislerinde üretilerek KKK envanterine kazandırılmasının hedeflendiği Projede prototip aracın üretimi 2011 başlarında tamamlandı. Seri üretim kapsamında projenin ikinci aracının üretimi de tamamlanmış olup, Kara Kuvvetleri Komutanlığı [KKK]’nın talebi doğrultusunda araca T-155 Fırtına K/M Obüsü’ne mühimmat ve sevk barutlarının yanı sıra yakıt ikmal kabiliyeti de kazandırıldı. Diğer araçların üretimine program takvimine uygun olarak devam ediliyor.
Aselsan tarafından tasarlanıp üretilen ilk Mühimmat Transfer Sistemi, Mühimmat İkmal Aracı’na entegre edilerek kapsamlı testlerden geçirildi. Testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından Mart 2o13’de Türk Kara Kuvvetleri’ne teslim edildi. Poyraz olarak adlandırılan mühimmat ikmal aracı tasarım ve üretiminde Fırtına Obüsü üretim alt yapısı kullanıldı. Bu nokta da aracın kulesi ve gövdesi Fırtına Obüs kullanılarak tasarlandı.

ELLE 3 SAAT POYRAZ İLE 20 DAKİKA
Poyraz aracı hizmet dışına çıkarılan M48A5T1 Ana Muharebe Tankının motorunu kullanıyor. Araç, 96 adet 155mm mermi ve 96 barut kesesi ve püsüs taşıyabiliyor. 47 ton ağırlığındaki Mühimmat İkmal Aracı, 48 mermi ve barutu 20 dakikadan kısa süre zarfında T-155 Fırtına K/M Obüsü’ne yükleyebilmekte. Üç mürettebata ve NBC korumasına sahip olan Mühimmat İkmal Aracı 9.5m uzunluğunda ve 3.76m yüksekliğindedir. 48 mermi kapasitesi olan ve elle 3 saatte dolan bir Fırtına Obüsü'nü 20 dakikada doldurabiliyor.

ASELSAN MÜHİMMAT TRANSFER SİSTEMİ'Nİ YAPIYOR
ASELSAN’ın Mühimmat Transfer Sistemi ile birlikte Mühimmat Aracına entegre ettiği komuta kontrol ve haberleşme sistemi sayesinde Mühimmat İkmal Noktalarının yerleri, dost ve düşman birlikler, bilinen noktalar ve komuta yerlerine ait bilgiler sayısal harita üzerinde görüntülenir. Araç, bağlı olduğu komuta noktasından sesli veya sayısal olarak aldığı emirler doğrultusunda görev yapar ve üzerinde bulunan Küresel Konumlama Sistemi (KKS) sayesinde hızla istenen noktaya intikal eder. ​​
Temel Fonksiyonlar
·         Elektrik servo motor kontrollu Otomatik Mühimmat Transferi
·         155mm’lik her cins mühimmat ve barutun otomatik olarak yüklenmesi ve boşaltılması
·         Farklı tip ve miktardaki mühimmatın envanter kayıtlarının tutulması ve üst komuta merkezlerine iletilmesi
·         Tabur ve Batarya Ateş İdare Merkezleri ve FIRTINA Obüsü ile telsizler aracılığıyla sayısal haberleşme

·         Mühimmat ikmal noktalarının, obüslerin ve ateş idare merkezlerinin sayısal haritada gösterimi

                                    Facebook sayfamızı beğenmek için tıklayınız... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder